Sunday 13 August 2017

Skola jeste bitna!

U poslednje vreme, često nalećem na rasprave u kojima klinci koji žele da im software developer bude buduće zanimanje, postavljaju pitanje "šta da upišu", a pri tome se misli na pitanje, koji fakultet. Takođe jako često i postavljaju pitanja u vezi popularne IT akademije, koja se besomučno reklamira kao magična škola koja će za godinu dana od totalnih početnika, stvoriti vrhunske programere.

S obzirom da čovek, po svojoj prirodi, želi da reši problem koji ima sa što manje napora (linija manjeg otopra), tako i ovim klincima, ta brza i laka rešenja deluju jako primamljivo.

Moraću da vas razočaram. U ovom slučaju, ne postoji brzo i lako. Ne postoji manji otpor ili pukotina kroz koju ćete se provući.
Morate da naučite! A da biste naučili, morate da učite!
A, koliko god da je naš obrazovni sistem loš i pun mana, još uvek je višestruko bolji od bilo kakve napucane varijante, tipa "postanite stručnjak za godinu dana".

Nema toga! Zaboravite!

Znate kako kažu psihoterapeuti, priznanje da problem postoji je već 1/3 procesa rešavanja problema, 2/3 je pronalazak načina da se problem reši, i 3/3 je samo rešavanje problema.

U ovom slučaju, ako želite da me poslušate, već ste rešili 1/3 svog problema.
Druga trećina je da odaberete svoj put, svoj način, i u tome vam mogu dati neki dobar savet. A savet je prost: upišite neki IT fakultet.
Odaberite fakultet u skladu sa vašim mogućnostima, i mogućnostima vaše porodice koja će vas podržavati za vreme studija. Napravite neki dobar presek, napravite kompromis (ali i oni neka naprave kompromis), odaberite grad u kojem ćete studirati, fakultet, i bacite se na posao!

Savetujem vam da odaberete fakultet koji znate da možete da završite, a ne samo onaj koji možete da upišete.
Spremite se dobro za prijemni. Na svim IT fakultetima se polaže matematika, i koliko god da ste bili dobri u srednjoj školi, potrebno vam je od 3-6 meseci ozbiljnog rada da se pripremite dobro za prijemni.
Pod ozbiljnim radom, podrazumeva se 2-4 sata učenja dnevno. Da, toliko! Nikako manje!
Pomislićete "ko, bre, da uči toliko, jesi li ti, bre, normalan?!?"
Kao što rekoh gore, nema lak način da se ovaj problem reši! Ni brz ni lak.

A kada upišete fakultet, i krenete da studirate, onda tek kreće žurka. Onda se spremite da učite po 4-8 sati dnevno. Da, baš toliko, i to skoro svakog dana.
Nema brzo i lako.

Pretpostavljam da su se mnogi obeshrabrili nakon ovoga, ali to mi nije cilj, cilj mi je da samo predočim realnu situaciju, i šta vas čeka ako rešite da se uhvatite u koštac sa ovim problemom.

Ali dosta je priče o učenju, hajde malo da vidimo i onu drugu stranu studiranja IT fakulteta.

Prvo, ono što je zajedničko svim studentima, to su sve čari studentskog života. To je tako lepo i tako dobro iskustvo, kakvo se samo jednom u životu proživi. I nema reprizu. I ne može da se prepriča, jednostavno, te godine moraju da se prožive. Sada, sa udaljenosti od oko 15 godina, mogu vam reći da svoje studentske dane i iskustvo tog života, ne bih dao ni za kakva blaga ovog sveta.

Drugo, samo učenje svoje struke vam je veoma lako, jer za svaku oblast danas postoji toliko literature besplatne na internetu, toliko dobrih foruma, zajednica software developera za bilo koju oblast i/ili tehnologiju je tako velika i jaka, da ćete dobijati pomoć na sve strane. Nikada nećete biti sami, bez literature i pomoći, dokle god imate pristup internetu

Treće, vaš trud će brzo da se isplati. I to bukvalno.
Mnogi dobri IT studenti, već posle tri godine, počinju honorarno da rade, ili dobijaju neku stipendiju od neke firme, ili sa profesorima/asistentima, kreću u neke komercijalne projekte, gde osim što stiču ogromno praktično iskustvo, takođe zarade i veoma lepe pare za jednog studenta.
A o putovanjima, konferencijama, i slično, bolje da i ne govorim.

I na kraju, kada diplomirate, uz svo to iskustvo koje ste stekli, pravi, odlično plaćen posao, ćete naći u roku od nekoliko dana do nekoliko nedelja! Da, bukvalno toliko brzo!

I bićete programeri, bićete software developeri.

Nakon godinu dana, i bačenih 2000 evra u IT akademiji ili nekoj sličnoj ustanovi, nećete postati software developeri! Nećete postati programeri! Zagrebaćete i zaviriti u IT svet (što možete i gledajući razne besplatne tutorijale na youtube-u), velika većina će se uplašiti, i pobeći glavom bez obzira.

Tako da, škola jeste bitna! Veoma bitna, veoma važna!
Ne dozvolite da vas kič, šund, treš kultura, hipsteri, aktivisti političkih stranaka i ostali moderni brzi sugrađani, ubede u suprotno.

Želite li da postanete stručnjak u nekoj oblasti, da budete samostalni, da budete svoji ljudi - školujte se! A najlakši način da se školujete, jeste da na vreme upišete fakultet iz oblasti koju volite. Verujte mi, isplati se!

No comments:

Post a Comment